V sklopu projekta "Creating critical Minds and Voices in Europe - CCMVE" bo med 25. in 29. oktobrom 2018 v Atenah potekal mednarodni dogodek - debatni forum, ki se ga bo udeležilo 130 debaterjev in debaterk 16 evropskih držav. Na dogodku se bodo dijaki in dijakinje lahko udeležili različnih debatnih aktivnosti ter številnih vsebinskih delavnic in družabnih aktivnosti povezanih s kritičnim mišljenjem, aktivnim državljanstvom in aktualnimi problemi evropskih integracij. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, tja pa lahko pošljemo 8 debaterjev ali debaterk ter 1 mentorja ali mentorico.

Več podrobnih informacij o dogodku, celotnem projektu in prijavi si lahko ogledate spodaj. Prijave bomo sprejemali do 22.aprila. K prijavi pozivamo predvsem debatne klube, ki se mednarodnih dogodkov sicer ne udeležujejo pogosto. V priimeru večjega števila prijav bomo dali prednost klubom katerih debaterji in debaterke se še niso udeležili mednarodnih debatnih dogodkov, prav tako pa bomo upoštevali enakomerno porazdelitev med predstavniki različnih šol oziroma različnih debatnih klubov.

KDO SE LAHKO PRIJAVI:

 • debaterji in debaterke: prijavijo se lahko debaterji in debaterke iz vseh letnikov, ne glede na njihove predhodne debatne izkušnje – lahko so popolni začetniki, imeti pa morajo osnovne zmožnosti komuniciranja v angleščini. K prijavi bi želeli vzpodbuditi predvsem dijake in dijakinje iz debatnih klubov, ki se sicer mednarodnih debatnih aktivnosti ne udeležujejo pogosto. To je za njih sedaj res lepa priložnost. Na dogodek bomo poslali delegacijo sestavljeno iz dijakov/inj iz različnih klubov. Če bo na koncu ostalo več prostih mest v naši delegaciji, bomo seveda omogočili udeležbo več debaterjem/kam iz iste šole.
 • mentorji/metorice: prijavijo se lahko vsi mentorji/metorice, ki so pripravljeni delno prevzeti odgovornost za spremljanje dijakov/inj na dogodku.

SPREMSTVO ZA DEBATERJE IN DEBATERKE: Spremstvo za slovensko delegacijo bomo zagotovili na ZIP-u (z delegacijo bo potoval Miha Andrič). To pomeni, da lahko prijavite debaterje, četudi nimate svojih spremeljvalcev na šoli (seveda pa vse mentorje in mentorice, ki bi želeli potovati zraven, vzpodbujamo k prijavi!)

DATUM: 25.10.2018 - 29.10.2018. Delegacija bo potovala z letalom. Predviden dan prihoda na dogodek je 25.10.2018 (četrtek), predviden dan odhoda pa 29.10.2018 (ponedejek). V primeru dogovora s spremljevalci, obstaja tudi možnost podaljšanja bivanja v Atenah na lastne stroške za turistične namene. O tem se bomo dogovorili, ko bo celotna delegacija že izbrana.

PROGRAM: Dogodek bo potekal 3 cele dni (petek, sobota, nedelja), program pa bo sestavljen iz mešanice debatnih in ostalih aktivnostih (delavnice, predavanja, družbabne aktivnosti) povezanih s kritičnim mišljenjem, aktivnim državljanstvom in aktualnimi problemo s katerimi se danes soočajo evropske integracije (npr. begunska kriza). Več podrobnosti o programu bo znanih proti koncu letošnjega šolskega leta.

NAČIN PRIJAVE: Vsi zainteresirani nam prosim imena debaterjev/debaterk ali mentorjev/ic, ki bi sodelovali na dogodku, sporočite do 22.aprila. Če imate več interesentov, lahko pošljete več imen, a jih prosim označite s številkami (1 pomeni prvi na listi). Če bodo po prijavah še ostala prosta mesta, se bo lahko dogodka udeležilo tudi več predstavnikov istega debatnega kluba. O izboru delegacije vam bomo obvestili do konca meseca aprila.

O DOGODKU IN PROJEKTU: Dogodek je del mednarodnega projekta "Creating critical minds and voices in Europe - CCMVE", ki ga finančno podpira program Europe for Citizens. Projekt koordinira debatna organizacija IDEA NL, v njem pa sodeluje 17 partnerjev iz 16 držav: Slovenije, Nizozemske, Češke, Litve, Italije, Slovaške, Velike Britanije, Estonije, Poljske, Finske, Grčije, Bolgarije, Latvije, Madžarske, Romunije in Belgije. Gre za nadaljevanje projekta »Debating threats to Democracy« v katerem je ZIP prav tako sodeloval kot partner. Več o samem projektu si lahko ogledate na spletni strani: www.idebatepeaceanddemocracy.com

Za vse dodatne informacije ali morebitne nejasnosti se lahko obrnete na Miho Andriča na e-mail naslovu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ali na telefonski številki 041-624-038.

Zipovi dogodki 2017/18

Srednje šole

Srednješolski turnirji na državni ravni:

 • 21. oktober, Gimnazija Bežigrad
 • 9. december, Druga gimnazija Maribor
 • 27. februar, Gimnazija Litija
 • 6. – 7 . april, Gimnazija Ledina

Mednarodni turnir

 • 8. -10. marec, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Osnovne šole

Osnovnošolski turnirji na državni ravni:

 • 14. oktober, I. OŠ Celje, 
 • 11. november, OŠ Komen, 
 • 9. december, OŠ n.h. Maksa Pečarja Črnuče   
 • 20. januar, OŠ Angela Besednjaka Maribor,
 • 17. marec, OŠ Venclja Perka Domžale

Mednarodni turnir

 • 14. april, OŠ Lava Celje

Svetnovno prvenstvo

 • 18. - 28. julij, Hrvaška in Slovenija (v Sloveniji 19. in 24. julij)

Izobraževanja

 • IDAS 2017, 18. - 25. november, Kranjska Gora
 • Mentorski vikend, 18. in 19. november, Kranjka Gora
 • WSDA 2018, 23. - 30. junij, Kranjska Gora

V soboto, 22. 4. 2017, se je na DOŠ I Lendava odvil zadnji letošnji osnovnošolski debatni turnir, ki se ga je udeležilo 28 ekip iz 17 slovenskih osnovnih šol.

SODELUJOČE ŠOLE:

I. OŠ Celje, OŠ Angela Besednjaka Maribor, OŠ Dobrova, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Novi Gorici, OŠ Rada Robiča Limbuš, OŠ Žirovnica, OŠ Domžale, OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja Črnuče, OŠ Lava Celje, OŠ Prežihovega Voranca Maribor, OŠ FLV Slivnica pri Mariboru, OŠ Miklavž pri Ormožu, OŠ Antona Šibelja-Stjenka Komen, OŠ Venclja Perka Domžale, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, DOŠ I Lendava

Vnaprej znana trditev: Volitve bi morale biti obvezne

˝Impromptu˝ trditev: Med otroškim in mladinskim TV programom ne bi smeli predvajati reklam za nezdravo hrano

V finalu sta se javno pomerili ekipi Sugaraddicts iz OŠ Lava na strani afirmacije in BZGOU SOK iz OŠ n. h. Maksa Pečarja na strani negacije.

Zmagala je ekipa Sugaraddicts.

REZULTATI – EKIPE:

 1. Sugaraddicts (Pia LILIJA, Živa LILIJA, Vita Viva MAROLT) – OŠ Lava Celje, mentorica Janja ROZMAN
2. BZGOU SOK (Anton TURK, Dan GRABNAR, Luka MAVEC) – OŠ n. h. Maksa Pečarja Črnuče, mentorica Zvonka LAVBIČ SAJE
3. HACKED (Aljoša BIRK, Hana PETERCA, Lara ŽIBERT) – OŠ Venclja Perka Domžale, mentorica Bojana VODNJOV

REZULTATI – GOVORCI:

1.Tjaša ZAJEC (GOFLJE)  - OŠ Marjana Nemca Radeče, mentorica Urša BAJDA
2. Sara GODNIČ (Kwmnske košutke) – OŠ  Antona Šibelja-Stjenka Komen, mentorica Anja HUMAR KOREČIČ
3. Lara ŽIBERT (HACKED) – OŠ Venclja Perka Domžale, mentorica Bojana VODNJOV
4. Franc KRAVOS (Marvell Z CO)  - OŠ Ivana Roba Šempeter pri Novi Gorici, mentorica Kristina STOPAR JENIŠEK
5. Jure ŠTERN (Slavčki)  - OŠ FLV Slivnica pri Mariboru, mentorici Damijana LEBAR in Anita KAUBE
6. Dan GRABNAR (BZGOU SOK)  - OŠ n. h. Maksa Pečarja Črnuče, mentorica Zvonka LAVBIČ SAJE
7. Izabela LETONJA (Balonarji)  - OŠ Žirovnica, mentorica Metka El JALKH
8. Matej JERAK (Victoria´s secret)  - OŠ Domžale, mentorica Mira MARINŠEK
9. Matevž BERVAR (Nevemkaj 2.0) – I. OŠ Celje, mentor Črt MOČIVNIK
10. Ana BRUMEC (Nekaj dobrega) - OŠ FLV Slivnica pri Mariboru, mentorici Damijana LEBAR in Anita KAUBE

V petek 7. in soboto 8. aprila je na Gimnaziji Ptuj potekalo Državno debatno prvenstvo za srednje šole. Turnirja se je udeležilo 22 ekip.

Sodelujoče šole:

Druga gimnazija Maribor, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija Litija, Gimnazija Ledina, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Vič in Gimnazija Ptuj.

Debatne trditve:

 • ZDA bi morale svojo zunanjo politiko do Rusije spremeniti od izolacije k sodelovanju
 • Feministične organizacije moških ne bi smele sprejemati kot svoje člane
 • Družbena omrežja (Facebook, Twitter ...) bi morala preverjati resničnost podatkov v objavah vodilnih politikov.
 • Zavračanje pogajanj s teroristi naredi več škode kot koristi.
 • Odločitev za pripadnost določeni religiji bi morala biti prepuščena vsakemu posamezniku ob polnoletnosti.

Zmagovalci turnirja:

 • Bežigrad Green Stars (Reja Debevc / Filip Korošec / Matija Pušnik) – Gimnazija Bežigrad

Finalisti:

 • DGM Beli (Erleta Berisha / Maša Predin / Asej Fras Pečlin ) – Druga gimnazija Maribor

Polfinalisti:

 • Lotmerk B (Anja Zadravec / Sanja Hošpel / Mata Štuhec) – Gimnazija Franca Miklošiča Ljutoemr
 • Bežigrad Yellow Stars (Anja Škrlj / Krištof Ocvirk / Filip Pavšek) – Gimnazija Bežigrad

Najboljše govorke in govorci turnirja:

 1. Matija Pušnik – Gimnazija Bežigrad
 2. Sanja Hošpel – Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
 3. Reja Debevc – Gimnazija Bežigrad
 4. Erleta Berisha – Druga gimnazija Maribor
 5. Filip Gavranovič – Gimnazija Bežigrad
 6. Filip Korošec – Gimnazija Bežigrad
 7. Sara Brdnik – Druga gimnazija Maribor
 8. Staša Kučer – Druga gimnazija Maribor
 9. Maša Predin – Druga gimnazija Maribor
 10. Žan Kopirvec Perjet – Gimnazija Bežigrad

Rezultati mednarodnega osnovnošolskega debatnega turnirja

V soboto, 18. 3. 2016, je na Osnovni šoli Domžale potekal Mednarodni osnovnošolski debatni turnir. Udeležilo se ga je 27 ekip iz Nemčije, Hrvaške in Slovenije. Sodelovale so 3 nemške ekipe, 11 hrvaških in 13 slovenskih ekip. Ekipe so se pomerile v treh debatnih krogih, in sicer v 1. in 2. debatnem krogu na že vnaprej znano debatno trditev, ki se je glasila: »Volitve bi morale biti obvezne» oziroma »Voting should bi mandatory«, saj je bil jezik turnirja angleščina. 3. debatni krog pa je potekal na izbrano trditev, ki so jo učenci izvedeli eno uro pred začetkom debatnega kroga. Ta trditev se je glasila: »Ženskam bi morali dovoliti, da tekmujejo z moškimi v vseh ne-kontaktnih športih.« oziroma v angleščini: »We should let women compete with men in all non - contact sports.«

Učenci so se lahko v treh krogih izkazali in pokazali vse svoje debaterske sposobnosti, najboljši dve ekipi pa sta se uvrstili tudi v veliki finale. Pomembno je, da izrazimo svoje mnenje, vendar ga moramo znati izraziti na pravi način, saj le tako lahko gradimo dobre medsebojne odnose. Debata nam pomaga razvijati različne vrline, saj nas uči prisluhniti drugemu, argumentirati svoje mnenje, stati za svojim stališčem, v dani situaciji zavrniti posamezno trditev ter pravilno ovrednotiti posameznikovo mnenje. Zaradi mnogih pozitivnih stvari, ki jih debata prinaša, je pomembno, da krepimo vrline izražanja ter sporazumevanja. Debaterji so pokazali tudi visok nivo znanja angleščine.

Po vseh treh debatnih krogih je imelo več ekip tri zmage, a v veliki finale sta se uvrstili le dve najboljši ekipi z največ točkami. To sta bili dve slovenski ekipi in sicer iz OŠ Komen in OŠ Šempeter pri Gorici. Zmagala je ekipa ŠO Komen.

Po dolgem in napornem dnevu je sledila le še težko pričakovana razglasitev rezultatov. In tako je predstavnik Zavoda za kulturo dialoga slovesno razglasil rezultate. Zmagala je ekipa ŠO Komen. Priznanja so prejele najboljše 3 ekipe in 10 najboljših govorcev turnirja.

Prav vsi debaterji si zaslužijo pohvalo, saj so s tehtnimi argumenti, podprtimi z dokazi, pokazali, da se dobro zavedajo, da imajo besede veliko moč.

Preberi več

           Screen Shot 2017-04-09 at 15.47.48        Screen Shot 2017-04-09 at 16.16.27