(Projekt "Debating Threats to Democracy)

V sklopu projekta "Debating threats to Democracy / Debate o grožnjah demokraciji" bo med 26. in 30. marcem v Bratislavi potekal mednarodni dogodek - debatni forum, ki se ga bo udeležilo 120 dijakov in dijakinj iz 15 evropskih držav. Na dogodku se bodo dijaki in dijakinje lahko udeležili različnih debatnih aktivnosti, številnih vsebinskih delavnic na temo socialne, ekonomske in politične situacije v Evropi ter predavanj na temo sodobnih groženj demokraciji in človekovim pravicam. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, tja pa lahko pošljemo 8 debaterjev ali debaterk ter 2 mentorja ali mentorici. Stroški udeležbe so pokriti skoraj v celoti. Od mentoric ali mentorjev pa se pričakuje, da bodo poleg spremstva za dijake/inje pripravili tudi eno debatno ali vsebinsko delavnico na dogodku ali da bodo pomagali pri izvedbi.

Več podrobnih informacij o dogodku ali prijavi si lahko ogledate spodaj. Prijave bomo sprejemali do 3.februarja. Že sedaj pa k prijavi pozivamo predvsem debatne klube, ki se mednarodnih debatnih dogodkov sicer ne udeležujejo pogosto.

Stroški: Prijavnina za vsakega člana delegacije je 50,00 eur. Vsi ostali stroški (potovanje, prenočišče, prehrana) bodo pokriti iz projektnih sredstev.

Kdo se lahko prijavi:

  • debaterji in debaterke: prijavijo se lahko debaterji in debaterke iz vseh letnikov, ne glede na njihove predhodne debatne izkušnje – lahko so začetniki Imeti morajo osnovne zmožnosti komuniciranja v angleščini. K prijavi bi želeli vzpodbuditi predvsem dijake in dijakinje iz debatnih klubov, ki se sicer mednarodnih debatnih aktivnosti ne udeležujejo pogosto. To je za njih sedaj res lepa priložnost. Na dogodek bomo poslali delegacijo sestavljeno iz dijakov/inj iz različnih klubov - po 2 dijaka/inji iz iste šole. Če bo na koncu ostalo je več prostih mest v naši delegaciji, bomo seveda omogočili udeležbo več dijakom/inj iz iste šole.
  • mentorji/metorice: prijavijo se lahko vsi mentorji/metorice, ki so pripravljeni: a) delno prevzeti odgovornost za spremljanje dijakov/inj na dogodku in b) so pripravljeni pripraviti 1 delavnico v angleškem jeziku za vse udeležnce dogodka v Bratislavi (delavnica je lahko osredotočena na debatne veščine ali na vsebine povezane z grožnjami demokraciji v Evropi - sovražni govor, vzpon radikalnih strank, populistični mediji, pravice manjšin...). S pripravo delavnice lahko mentorjem tudi pomagamo.

Spremstvo: Spremstvo za slovensko delegacijo bomo zagotovili na ZIPu, tako, da lahko prijavite debaterje, četudi nimate svojih spremeljvalcev na šoli (seveda pa vse mentorje in mentorice, ki bi želeli potovati zraven, vzpodbujamo k prijavi!)

Datum: 26.3.2017 - 30.3.2017.

To pomeni, da bomo v Bratislavo potovali v nedeljo, 26.3., vračali pa se bomo v četrtek, 30.3.2017. Prosim imejte v mislih, da bo od 30.3. do 3.4.2017 v Bratislavi potekal tudi tradicionalni mednarodni debatni turnir BSDA 2017. Glede na to, da bodo dijaki/inje na dan začetka turnirja že v Bratislavi in da bodo imeli pokrite stroške poti, je to lepa priložnost, da se morda udeležijo tudi mednarodnega turnirja. Stroški participacije na turnirju znašajo 160,00 eur.

Program: Dogodek bo potekal 3 cele dni, dnevni program pa okvirno izgledal takole (končna verzija bo objavljena konec februarja):

  • Debatna delavnica (Argumentacija, javno nastopanje, Priprava debatnih primerov....)
  • Vsebinska delavnica (Migracije, Vzpon populistične politike, Sovražni govor, Pravice manjšin...)
  • Kosilo / Daljši odmor
  • Keynote predavanje in pogovor (predavali bodo aktivisti, politiki, novinarji...)
  • Debata
  • Družabne aktivnosti

Način prijave: Vsi zainteresirani nam prosim imena debaterjev, debaterk ali mentorjev/ic, ki bi sodelovali na dogodku, sporočite do 3.februarja. Zaenkrat nam sporočite imena do 2 dijakov/inj iz iste šole (zagotoviti namreč želimo, da se lahko dogodka udeležijo predstavniki različnih klubov). Če imate več interesentov, lahko pošljete več imen, a jih prosim označite s številkami (1 pomeni prvi na listi). Če bodo po prijavah še ostala prosta mesta, se bo lahko dogodka udeležilo tudi več predstavnikov istega debatnega kluba.

Za vse dodatne informacije ali morebitne nejasnosti se lahko obrnete na Miho Andriča na e-mail naslovu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ali na telefonski številki 041-624-038.

 


Dogodek je del mednarodnega projekta "Debating threats to Democracy", ki združuje 15 partnerskih debatnih organizacij iz Slovenije, Nizozemske, Romunije, Češke, Litve, Hrvaške, Finske, Slovaške, Velike Britanije, Bolgarije, Latvije, Grčije, Madžarske, Estonije in Poljske. Projekt finančno podpira program "Europe for Citizens", koordinira pa ga IDEA NL.

           Screen Shot 2017-04-09 at 15.47.48        Screen Shot 2017-04-09 at 16.16.27