Projekt je prinesel 4 strokovne javne razprave v različnih krajih Slovenije, vsako o eni izmed vodilnih pobud  opredeljenih v strategiji gospodarske rasti Evropa 2020. Glavni govorci in govornice na javnih razpravah so bili akademiki in raziskovalci, predstavniki civilne družbe, gospodarstveniki  in predstavniki politike in vlade  – lokalne, nacionalne in evropske.

Razprave so vključevale mlade ter   zagovornike in zagovornice manjšinskih stališč, torej tiste, ki iščejo drugačne, radikalne, utopične, ne običajne rešitve in strategije.   Razprave so bile namenjene strokovni in najširši javnosti .

V tem letu so potekale štiri javne razprave, prva v Ljubljani (Tehnološki park Hekovnik), druga v Ljutomeru (Mestna hiša Občine Ljutomer), tretja v Murski Soboti (Pokrajinska in študijska Knjižnica Murska Sobota) ter zadnja, četrta, na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje. 

Razpravo o pomenu intelektualne lastnine, vlogi ACTE ter njihovega razmerja do evropske strategije gospodarske rasti Evropa 2020, ki je potekala v Ljubljani 7.6.2012, si lahko ogledate tukaj. Gostje na razpravi so bili:

Aleš Špetič,  glasnik digitalnih tehnologij RS,

Kristjan Pečanac, visokotehnološki podjetnik, idejni vodja zavoda Hekovnik,

Marjan Turk, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo in

Simon Delakorda, vodja projektov e-participacije Inštituta za elektronsko participacijo.

Razpravo je povezoval Filip M. Dobranić

 


 

Razprava o pomenu regionalnega razvoja za razvoj Evropske unije kot celote je potekala v Ljutomeru v soorganizaciji z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer dne 7.8.2012 v sklopu 56. občinskega praznika Občine Ljutomer. Pred razpravo so debaterji in debaterke Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer predstavili argumente za in proti možnostim razvoja trajnostnega turizma v regiji. Razpravo so nadaljevali gostje:

Robert Drobnič, vodja Sektorja za izvajanje regionalnega razvoja, Direktorat za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje in skrbnik regije v okviru izvajanja Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji

mag. Tanja Fajon, evropska poslanka v Skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov

dr. Marta Gregorčič, vodja programskega sklopa Urbane brazde v okviru EPK 2012

Bogdan Oblak, podpredsednik Upravnega odbora OZS

Tadej Slapnik, generalni sekretar Slovenskega foruma za socialno podjetništvo

Marko Slavič, ekološki kmet in predsednik društva EkoPrlekija

Rok Sunko, direktor podjetja Pomurske Elektrarne in partner v podjetju Skupina FABRIKA

Razpravo je povezovala Anja Šerc.

O dogodku so poročali dnevnik Večer, prleški spletni Prlekija.on.net s foto reportažo in poročilom, ter Pomurski Vestnik.

 


 

Tretja v seriji razprav je potekala v Pokrajinski in študijski Knjižnici Murska Sobota v soorganizaciji z Leo Clubom MS dne 28.9.2012. Na njej so gostje spregovorili o energetskem potencialu Pomurske regije ter poskusili ponuditi odgovor na vprašanje kako se razvojni potencial Pomurja na tem področju umešča v širšo strategijo razvoja evropskega gospodarstva Evropa 2020.

Na razpravi so sodelovali:

Romana Jordan, evropska poslanka

Peter Kralj, strokovnjak za obnovljive vire in

Anton Štihec, župan MO Murska Sobota

Razpravo je povezovala Monika Sobočan. 

O dogodku je poročal spletni portal Pomurski vestnik ter največji pomurski spletni portal sobota.info.

 


 

Zadnja v seriji javnih razprav je potekala v prostorih ter v soorganizaciji z Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje ter Debatnim klubom Logos. Razprava je bila usmerjena v analizo možnosti ter priložnosti, ki jih regija še ni izkoristila na področju trajnostnega razvoja. V prvem delu razprave so debaterji in debaterke Debatnega kluba Logos predstavili argumente v sklopu teme 'Ta zbor verjame v trajnostni razvoj Zasavja'. Javna razprava je vsebinsko naslovila okvir strategije Evropa 2020 ter v dialogu z gosti kritično umestila regijske razvojne cilje v tem pogledu. 

Na razpravi so sodelovali: 

g. Aleš Gulič, politik, novinar, slavist, urednik, Liberalna demokracija Slovenije

mag. Jasna Gabrič, podžupanja občine Trbovlje

mag. Dijana Možina Zupanc, Ministrstvo za zunanje zadeve, strokovnjakinja za trajnostni razvoj in okolje

Razpravo je povezoval Črt Podlogar. 

           Screen Shot 2017-04-09 at 15.47.48        Screen Shot 2017-04-09 at 16.16.27