euforctidea

Mednarodni projekt "Debating threats to Democracy" združuje 15 partnerskih debatnih organizacij med katerimi je tudi Za in proti, zavod za kulturo dialoga. Projekt finančno podpira program "Europe for Citizens", koordinira pa ga IDEA NL. Države, ki sodelujejo v projektu so Slovenija, Nizozemska, Romunija, Češka, Litva, Hrvaška, Finska, Slovaška, Velika Britanija, Bolgarija, Latvija, Grčija, Madžarska, Estonija in Poljska.

Več o projektu si lahko preberete na uradni strani projekta: http://www.idebatepeaceanddemocracy.com

Več informacij o koordinatorju projekta, IDEA NL, lahko dobite na njihovi uradni strain: http://idebate.org/content/debating-threats-democracy

Več o program "Europe for citizens", ki je omogočil projekt, si lahko preberete na spletni strani: https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en

DOGODKI in AKTIVNOSTI ZNOTRAJ PROJEKTA v letu 2016

 • Nacionalna debatna šola (6. – 8. februar 2016)
 • Debatne delavnice v debatnih klubih (Januar – April 2016)
 • Državni debatni turnir (April 2016)
 • Mednarodni dogodek v Litvi (Avgust 2016)
 • Evropski natečaj v pisanju »Policy Brief« dokumenta (September 2016)
 • Predstavitev nacionalnih »Policy Brief« dokumentov (November 2016)

Nacionalna debatna šola (6. – 8. februar 2016)

V domu Burja (Seča) se je za debatni vikend zbralo 30 debaterk in debaterjev iz 7 srednješolskih debatnih klubov iz cele Slovenije. V treh dneh smo opravili 5x debat, debatna predavanja na temo argumentacije, javnega nastopanja, logičnih napak in priprave zagovorniške ali negacijskega debatnega primera, 4 vsebinska predavanja na temo politične participacije, veliko različnih debatnih vaj ter odprti forum na temo groženj demokraciji v Evropi in Sloveniji. Trditve, na katere so dijaki in dijakinje debatirali, so bile:

 • Ta zbor bi uvedel obvezno udeležbo na volitvah. 
 • Ta zbor bi omogočil volivcem, da bi sredi mandata odpoklicali izvoljene predstavnike.
 • Ta zbor bi v šole uvedel dodatne ure domovinske vzgoje.

Več informacij o preteklem dogodku lahko najdete na: https://www.facebook.com/zainproti/posts/1195074617186764


Debatne delavnice v debatnih klubih (Januar – April 2016)

V 10 debatnih klubih so med januarjem in aprilom potekale debatne delavnice na temo groženj demokraciji. Dijaki in dijakinje so pod vodstvom mentorjev in mentoric srednješolskih debatnih klubov spoznavali osnove argumentacije, javnega nastopanja in pravila formalne debate. Skozi delavnice so dijaki in dijakinje pridobivali tudi potrebna znanja za analizo aktualne politične situacije v nacionalnih državah in na ravni EU, ki so jih uporabili kasneje v šolskem letu, ko so pripravljali »policy brief« dokumente. Eden izmed ciljev debatnih delavnic pa je bil tudi pripraviti debaterje in debaterke na Državni srednješolski debatni turnir, zato smo na delavnicah uporabili naslednje debatne trditve:

 • Ta zbor bi prepovedal komentarje pod članki o beguncih na medijskih portalih.
 • Ta zbor bi odprl meje za begunce.
 • Ta zbor bo uvedel obvezno udeležbo na volitvah.

Državni debatni turnir (April 2016)

Na osrednjem srednješolskem debatnem turnirju v letu 2016 se je zbralo 33 ekip iz 10 debatnih klubov iz cele Slovenije. Na dvo-dnevnem dogodku, ki je potekal na II.Gimnaziji Maribor, so vsi debaterji in debaterke debatirali v 5 debatnih krogih, najboljše štiri ekipe pa so se uvrstile v polfinale in kasneje v finale. Debaterji in debaterke so debatirale na naslednje debatne trditve:

 • Ta zbor verjame, da je rasa bolj pomembna kot razred.
 • Ta zbor bi ukinil komentarje pod članki o beguncih na medijskih portalih.
 • Ta zbor podpira medije, ki ne poročajo o politikih, ki uporabljajo sovražni govor kot del njihovega političnega sporočila.
 • Ta zbor obžaluje popularnost resničnostih šovov.

Zmagovalna ekipa je bila ekipa iz Gimnazije Frana Miklošiča, Ljutomer.

Več informacij in vtise iz dogodka lahko najdete na: https://www.facebook.com/zainproti/posts/1239139906113568


Mednarodni dogodek v Litvi (Avgust 2016)

V avgustvu se je 8 dijakov in dijakinj iz 3 debatnih klubov odpravilo na mednarodni dogodek v Litvo. Na dogodku, ki je bil namenjenen pridobivanju debatnih veščin, urjenju v pisanju »policy brief« dokumentov na temo groženj demokraciji ter razpravi o migracijah in begunski krizi, je sodelovalo 150 mladih iz 15 različnih držav. Vsaka nacionalna delegacija se je morala na dogodek tudi posebej pripraviti in predstaviti poročilo o stanju demokracije v nacionalnih državah, analizo morebitnih groženj demokratičnosti ter predloge za rešitve. Dokument, ki so ga pripravili slovenski dijaki in dijakinje, lahko najdete na naši spletni strani.

Nekaj slik iz dogodka in več informacij lahko najdete na: https://www.facebook.com/zainproti/posts/1342103835817174 ter http://www.idebatepeaceanddemocracy.com


Evropski natečaj v pisanju »Policy Brief« dokumenta (September 2016)

Debaterke in debaterji iz 15 držav, ki sodelujejo v projektu, so lahko v septembru sodelovali tudi v evropskem natečaju v pisanju »Policy Brief« dokumenta. Analizirati so morali probleme politične apatije ter vzpona esktremističnih političnih skupin v Evropi, v zaključku pa so skušali predlagati svoje strategije za reševanje teh problemov na nacionalni in evropski ravni. Žan Koprivec Perjet iz Gimnazije Bežigrad je postal eden izmed treh zmagovalcev natečaja in je bil za nagrado povabljen na mednarodni dogodek »Open Up«, ki je potekal 29.novembra potekal v Evropskem parlamentu. Tam je Žan predstavil svoje delo, kasneje pa je o aktualnih grožnjah demokraciji razpravljal tudi z evropskimi poslanci in poslankami.

Uradno objavo o zmagovalcnih natečaja lahko najdete na: https://www.facebook.com/zainproti/photos/a.535492349811664.133676.508389569188609/1436652866362270/?type=3&theater

Poročilo in fotografije iz dogodka v Bruslju lahko najdete na:

https://www.facebook.com/zainproti/posts/1453477074679849


Predstavitev nacionalnih »Policy Brief« dokumentov (November 2016)

Na nacionalnem debatnem turnirju, ki se je 19.novembra odvijal na Gimnaziji Litija, so Urh Zorko (II.Gimnazija Maribor), Taja Vidonja in Maja Pavčnik (obe Gimnazija Litija) predstavili nacionalne »policy brief-e«, ki so nastali v sklopu mednarodnega dogodka v Litvi. V razpravi so nato dijaki in dijakinje skupaj ugotovili, da je eden izmed bolj učinkovitih načinov boja proti politični apatiji, sovražnemu govoru in vzponu ekstremističnih političnih skupin, prav vzpodbujanje debate – tako v izobraževanju kot v javnem prostoru med političnimi kampanjami.

Fotografije iz dogodka lahko najdete na: https://www.facebook.com/zainproti/posts/1438015826225974


Prihajajoči dogodki

V marcu 2017 se bo v Bratislavi zgodil naslednji mednarodni dogodek v sklopu projekta. Znova se bodo zbrali mladi iz 15 držav. O programu in možnostih udeležbe vas bomo obvestili v kratkem.

           Screen Shot 2017-04-09 at 15.47.48        Screen Shot 2017-04-09 at 16.16.27