Debatni turnirji so na osnovnošolski in srednješolski ravni organizirani enkrat mesečno od oktobra do aprila. Vsak debatni klub se sam odloči, na koliko turnirjih bo sodeloval. Lahko se sodeluje na vseh ali le na dveh ali treh. Število ekip, ki lahko sodeluje na turnirju, je običajno neomejeno – omejimo le v primeru, ko gostiteljska šola nima dovolj učilnic, da bi sprejela vse. V marcu oz. aprilu imamo državni turnir, vsi ostali so regijski, vendar odprti za vse regije, tako da lahko na njih sodeluje kdorkoli želi.

Teme, o katerih se bo debatiralo in debatne trditve pripravi Za in proti, zavod za kulturo dialoga v dogovoru z mentorji in mentoricami debatnih klubov. Na vsakem debatnem turnirju je drugačna debatna trditev, večina debaterjev debatirá v slovenskem jeziku. Na srednješolskem nivoju nekatere ekipe debatirajo tudi v angleškem jeziku in paralelno potekata dva turnirja, v slovenskem in v angleškem jeziku.

Vsako leto organiziramo vsaj en mednarodni turnir: srednješolskega v oktobru ali novembru, študentskega v novembru, osnovnošolskega v marcu. Na teh turnirjih sodelujejo debaterji in debaterke iz vsega sveta, jezik debat je angleški.

Vsi  turnirji na državni ravni so enodnevni. Debate potekajo vzporedno, vsi debaterji in debaterke debatirajo tri debatne kroge, dva debatna kroga na pripravljeno debatno trditev in en debatni krog na “impromptu” debatno trditev. Najboljši debatni ekipi se nato pomerita v finalni debate.

Srednješolski državni turnir in vsi mednarodni turnirji pa so dvo- ali tri-dnevni. Tako na teh turnirjih vsi debaterji in debaterke debatirajo pet ali šest debatnih krogov, nato se najboljše ekipe pomerijo v četrtfinalu, polfinalu in finalu. Finale srednješolskega državnega debatnega turnirja pogosto organiziramo v prostorih Državnega zbora.

Debate sodijo sodniki in sodnice – to so mentorji in mentorice debatnih klubov ter bivši debaterji in debaterke. Sodniki pri debatah ocenjujejo argumentacijo, strukturo in stil.    

           Screen Shot 2017-04-09 at 15.47.48        Screen Shot 2017-04-09 at 16.16.27