NAJBOLJŠI GOVOREC, TRETJI NAJBOLJŠI GOVOREC, PRVO MESTO PO 8 DEBATNIH KROGIH, KONČNA EKIPNA UVRSTITEV POLFINALE

ODLIČNA UVRSTITEV SLOVENSKIH DEBATERJEV NA MEDNARODNEM SREDNJEŠOLSKEM DEBATNEM TURNIRJU HEART OF EUROPE

Miha Likar najboljši govorec, Jure Hederih tretji najboljši govorec, Denis Horvat četrti najboljši govorec, Dorian Šilec Petek dvanajsti najboljši govorec  in   ekipna uvrstitev v polfinale -  to je izkupiček slovenskih debaterjev v Olomucu, kar ponovno dokazuje izjemno kvaliteto slovenskega debatnega programa in slovenskih debaterjev. Turnir v Olomucu velja za enega zahtevnejših mednarodnih debatnih turnirjev v kontinentalni Evropi, saj na njem sodeluje tudi veliko ekip iz držav, kjer je angleščina materni jezik.

Danes se je v Olomucu s finalom in zaključno slovesnostjo končal mednarodni srednješolski debatni turnir Heart of Europe, ki je letos praznoval deseto obletnico. Na njem je sodelovalo 40 ekip iz Belorusije, Bolgarije, Češke, Hrvaške,  Izraela, Južne Afrike, Kanade, Nigerije, Romunije, Švedske, Turčije, Ukrajine, ZDA in dve ekipi iz Slovenije, obe iz Debatnega kluba Druge gimnazije Maribor. Vse debatne ekipe so debatirale 8 debatnih krogov, nato se je najboljših 16 ekip uvrstilo v osmino finala.

Ekipa v sestavi Jure Hederih, Denis Horvat, Miha Likar in Dorian Šilec Petek se je v osmino finala uvrstila kot prva – po 8 debatnih krogih so bili s 7 zmagami in 20 sodniškimi odločitvami najboljši od vseh! 

Svojo zmagovito pot so nadaljevali skozi osmino finala in četrtfinala do polfinala, kjer so izgubili.

Fotografije in komentarje si lahko ogledate tudi na naši Facebook strani in postanite del naše spletne skupnosti.

Vse debate so potekale v angleškem jeziku v Svetovnem srednješolskem debatnem formatu, kjer ima vsaka ekipa po 3 govorce, govori trajajo 8 minut.

V prvih osmih debatnih krogih so vsi debaterji debatirali na 4 debatne trditve, ki so jih dobili vnaprej in sicer o smiselnosti obstoja Nata po padcu berlinskega zidu, da je katoliška cerkev v obdobju po 2. svetovni vojni naredila več dobrega kot slabega, da bi morali ukiniti javno financiranje vesoljskih raziskav, da vojna prinese več slabih kot dobrih sprememb.

Ostale 4 debate so bile tim debate z omejenim časom priprave, zajemale so različne vsebine, od izobraževanja do mednarodnih odnosov.  Debatne ekipe so imele eno uro, da se pripravijo na debato in so za pomoč lahko imele le en priročnik in slovar, posvetovali pa so se lahko le z debaterji iz svoje ekipe.  Prav tako so bile impromptu trditve, z eno uro pripravljalnega časa, debate od osmine finala do polfinala.

Osmina finala proti eni od švedskih ekip, debatna trditev: »Energetska prihodnost ni mogoča brez nuklearne energije.«

Četrtfinale proti eni od ameriških ekip, debatna trditev:  »Mednarodno kazensko sodišče bi moralo imeti pristojnost, da bi raziskovalo in sodilo v vseh primerih.«

Polfinale proti USA A, debatna trditev, da bi v primeru omejenih medicinskih potrebščin/zdravil ... le-ta ne bi bila dostopna na smrt bolnim.

V finalu sta se pomerili ekipi USA A in Kanada C, ki je tudi zmagala.

           Screen Shot 2017-04-09 at 15.47.48        Screen Shot 2017-04-09 at 16.16.27