Gostje:
Klaus Dieter Požgan, predstavnik Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (na razpravi nadomestil odsotnega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj dr. Henrika Gjerkeša)
Darko Krajnc, Stranka mladih – Zeleni Evrope,
Bojan Vogrinčič, predsednik Lokalne razvojne fundacije za Pomurje,
Dejan Karba, novinar časopisne hiše Delo.

Povzetek razprave
Razprava  se je primarno osredotočala na prikaz vzrokov zaostajanja Pomurske regije za preostalim delom Slovenije; pogojev v katerih se poskuša danes vzpostaviti model razvoja za to regijo ter posledic potencialnega neuspeha tega početja. Govorci in obiskovalci so na razpravi odprli vprašanje vloge države ter občin pri zagotavljanju nadaljnjega družbeno-gospodarskega razvoja regije, dileme sistemskega dialoga med javnimi in zasebnimi akterji ter civilno družbo pri usklajevanju strategije nadaljnjega razvoja ter vprašanjem vpliva zaostajanja na gospodarskem področju na izobraževanje mladih ter izkoriščanja potencialov izobražene delovne sile v teh krajih.

Na razpravi so gostje in občinstvo posebej kritično naslovili vlogo pomanjkanja strateškega partnerstva med državo, občino, civilno družbo in lokalnimi razvojnimi akterji. Pomanjkanje le-tega so gostje obravnavali iz različnih zornih kotov ter skupaj ugotavljali, da vzrok za zaostajanje regije ni samo pomanjkanje državnega interesa za razvoj te regije ter centralizacija Slovenije, ampak da primarni vzrok za počasi delujočo razvojno partnerstvo ter posledično pomanjkanje razvojnega naboja tiči predvsem v apatičnosti lokalnih razvojnih akterjev ter v še vedno prisotnem ograjevanju zasebnih interesov od skupne vizije razvoja. To vprašanje je kasneje odmevalo tudi v komentarjih publike, ki je naslovila vprašanje vdanosti v trenutne razmere ter pomanjkanje zagona za skupno reševanje problemov.

Fotografije iz razprave si je mogoče ogledati spodaj, posnetek celotne razprave pa bo dostopen kmalu.

           Screen Shot 2017-04-09 at 15.47.48        Screen Shot 2017-04-09 at 16.16.27